Кои се неопходни алатки за совршено уредни тревници!

Водич за купување на акумулаторски, електрични и моторни тримери и коси за косење на трева!

Кои се неопходни алатки за совршено уредни тревници!

Додајте завршен допир на вашиот тревник со сечење на висока, зарасната и густа трева и трева и тревата по краевите со акумулаторски, електрични или моторни тримери или коси за трева.

  • Лесни и едноставни за маневрирање, тримерите за трева се одлични за пристап до области каде што вашата косилка не може да достигне. Тие се исто така идеални за чистење на кревки делови од градината како што се растенијата, дрвјата или рабовите на тревниците.
  • Моторните коси за трева се со поголема тежина и моќ, погодни за расчистување на обраснати треви, плевели, грмушки и мали делови на жива ограда. Постојат повеќе видови и модели достапни и изборот може да биде тежок.

Па, ајде да ги разложиме опциите за купување на нов или замена на стариот тример или коса за трева.

електричен или моторен тример за косење

Погледнете ја целата наша понуда на градинарски алат тука…

Пред да започнете:

При изборот на тримери или коси за трева, поставете ги следниве прашања за полесно да одлучите која е најдобрата опција за вас.

1. Што ке косите?

Прво, размислете за тоа каков тип на трева ќе сечете најчесто. Дали тоа ќе биде тревник со нормална, ситна трева или со погруба и погуста вегетација?

Tревник со нормална, ситна трева или со погруба и погуста вегетација.

Tревник со нормална, ситна трева или со погруба и погуста вегетација.

За кратење од кратка до средно долга трева, уредување на рабовите и досегнување на места каде што не може да се коси со електрична косилка или моторна косилка за трева, акумулаторскиот или електричниот тример за трева ви е најдобрата опција.

За висока и обрасната трева, плевелите и помалите дрвја, размислете за моторна коса за трева или ако не сте сигурни што ќе сечете или веројатно ќе имате и поретка и погуста вегетација, можете да се одлучите за комбиниран моторен тример. Во зависност од тоа што ќе сечете, исто така ќе треба да утврдте колку треба да биде и моќен тримерот или косата за трева.

2. Колкава е вашата градина или местото за косење?

Ако имате голема градина или парче земја или планирате да косите со тримерот подалеку од вашата куќа, разгледајте ја опцијата во која тримерот не мора да биде електричен на кабел, туку размислете на акумулаторски или моторен тример што ќе ви овозможи поголема слобода на користење и движење. При изборот размислете за тежината и големината на задачата па ако изберете лесен тример помалку ке ве оптерети за времетраењето на задачата.

Исто така, размислете колку растенија има има на таа земја. На пример, ако треба да работите околу многу цвеќиња, грмушки или дрвја, тример со помала глава ќе ви овозможат да го уредите местото без да ги оштетувате растенијата околу кои косите.

Типови на тримери за трева според извор на енергија:

Постојат три типови на тримери според изворот на енергијата што ја користат:

Типови на тримери за трева според извор на енергија

1. Акумулаторски тримери и коси   2. Електрични тримери и коси  3. Моторни тримери и коси

1. Акумулаторски или (батериски тримери) кои користат баерии како извор на енергија.
Ако немате лесен пристап до извор на енергија или едноставно би преферирале лесно да се движите, тогаш акумулаторските или (батериски тримери) се идеално решение за вас. Повеќето модели се полесни по тежина од електричните тримери и коси за трева. Батериите можат да се наполнат за помалку од еден час. Лесно одржливи и тивки, безжичните тримери се идеални за големи и средно-големи градини и градини подалеку од дома.
2. Електрични тримери и коси кои користат кабел за напојување
Електричните тримери и коси за трева,  користат постојан извор на енергија и кога се вклучени со кабел во електричното напојување, нема потреба да се грижите за тоа колку гориво имате или дали имате доволно полна батерија за да ја завршите работата. Лесни се за ракување додека нивната моќ ке зависи од тоа колку силен мотор ке изберете, жичните тримери за трева не бараат многу одржување и се идеални за употреба блиску до куќата (односно да бидат блиску до вашиот извор на енергија). Близината на вашиот приклучок и должината на кабелот ја лимитираат автономијата на електричните тримери. Секако треба да внимавате и на вашата безбедност да не го закачите, односно пресечете кабелот бидејки за цело време на користењето на уредот кабелот е до вас. 
3. Моторни или бензински тримери кои користат бензин односно зависно од моделот мешавина од масло и бензин.
За оние кои треба да косат површини со висока трева, груби плевели или груба вегетација, моторните тримери и коси за тримери на бензин се совршени. Тие се моќни, мобилни и нудат неограничено движење. Нашите имаат двотактен или четиритактен мотор, што значи дека тие бараат гориво и масло да се мешаат заедно пред да можат да се користат. Мешавината се прави кога 100 мл масло се става во 5 литра бензин. Посилни и погласни од другите модели, бензиските тримери треба редовно да се одржуваат и да се сервисираат за да можат да останат во најдобра форма.

     Ако имате потреба од резервни делови или совет контактирајте го нашиот овластен сервис на тука за (Моторни пили, тримери…) STIHL

При изборот на вашиот тример или моторна коса за трева, обратете внимание на овие технички спецификации.

Системи за сечење:

Постојат два вида на системи за сечење за трева кај тримерите со помош на жилка и нож (пила).

системи за сечење за трева кај тримерите со помош на жилка и нож

Најчестиот систем за сечење на трева кај тримерите е со глава со жилка кој ротира екстремно брзо и ја сече тревата. Жилката е монтирана на калем во главата на тримерот или моторната коса. За време на косењето оваа жилка се троши и потребно е да се извлекува од калемот за време на употребата. Калемот за сечење со жилка може да биде со една  или со две жилки. Тримерите кој имаат калем со жилки овозможуваат  сечење на поголемо количество на трева одеднаш. И во зависност од јачината односнот моторот дијаметарот на жилката може да биде со дебелина од 1,5 – 2,7 мм.
Постојат три типа на различни глави за конец тримерите и косите за косење на трева:

  • Мануелна глава – Кога за да се извлече жилката се запира косењето со  тримерот и рачно се извлекува жилката од тримерот.
  • Ударна глава – За да се извлече жилката главата на тримерот да биде физички “удрена” на теренот за да се ослободи жилката од калемот на кој е намотана.
  • Автоматска глава – Е со најсофистицираиотметод која автоматски ја испушта потрошената жилка и обезбедувајќи брзо и лесно косење на тревата.

Системот за сечење сонож е почест кај тримерите и моторни коси за трева со појаки перформанси кој се предвидени за подолготрајна секојдневна работа. Сечила се вртат со голема брзина и го олеснуваат косењето на погуста трева и грмушки на помалку пристапни или коси терени. Тие исто така се по практични од жичаноте системи за сечење и имаат тенденција да бидат потрајни за време на користењето и обезбедува помали прекини при употреба.

Користете ги ножевите за подолга трева, грмушки и плевели, или преминете на главите со жилка кога ќе го сечете пократка трева и околу деликатни области.

Ширина на сечење измерена во милиметри (мм)

Големината на вашата површина за косење ја одредува големината и јачината на тримерот или косата што треба да ја изберете при вашето купување. Колку е поголема ширината на сечилото, толку повеќе трева тримерот може да исече одеднаш. Поголемите ширини на сечење ќе направат побрзо косење на големи површини на трева, но не се најдобриот избор за помали, тешко достапни места.

Golemina na trevnik

Како општо и генерално правило за избор на тримерот во зависност од теренот е:

  • Од 200 до 300mm е добра ширина за слабо сечење на трева и уредување на мали до средни тревници
  • Од 301 до 399mm е подобра ширина за погуста трева и средни до големи тревници
  • Над 400мм+ е совршен за потешка работа, како густа трева, грмушки и големи градини.

Излезна моќ на моторниот тример или коса:

Измерени во вати (W) или волти (V) Кога станува збор за електрични мотори, колку е поголема моќноста, толку посилен ќе биде тримерскиот мотор – овозможувајќи им да се справат со подебела трева. Електричната моќност се мери во вати, додека безжичната батерија се мери во волти. Ако сакате да користите тример на мал тревник, или за користење на светлина, ќе бидат соодветни електрични модели од 250 до 400W или безжични модели со 12V и погоре. За поголеми тревници со тешки области, ќе биде потребен тример со поголема моќност – безжичен електричен модел над 14V, жичен тример над 450V или бензински модел. Најмоќната опција е моторна коса на бензин.

 

Траење на батеријата:

Измеренa во ампер часа (Ah) го диктира траењето на батеријата односно колку работа можете да завршите со една батерија. Колку е поголем капацитетот, на батеријата во ампер часа (Ah) толку повеќе ке работите. Новите акумулаторски тримери и коси се (LI-ion) литиум-ион батерии , кои немаат само-празнење кога не се употребуваат и затоа секогаш се подготвени за употреба. Барајте тримери за трева и коси кои се испорачуваат со батерии кои можат да се користат и со други алатки, вклучувајќи дупчалки, пили, косилки и тримери за жива ограда.

STIHL Li-ion battery

Совет: По завршување на работата секогаш дополете ги батериите, тоа им го продолжува животниот век и секогаш ке бидат спремни и полни за следното користење на алатката.

Јачина на мотор измерен во кубни сантиметри (cc)

Колку е поголем бројот на кубни сантиметри, толку е помоќен тримерот или моторната коса на бензин. Поголема моќност е распоредена на главата за сечење, овозможувајќи таа да се справи со посериозни работи како што се погуста трева или плевел. Обично, колку е поголем моторот, толку е потешка алатката, па затоа имајте го тоа во предвид при изборот на вашиот бензински модел.

Капацитет на резервоар Мерено во литри (L)

Колку е поголем резервоарот, толку повеќе гориво можете да ставите во вашиот тример или моторна коса за трева. Ова значи дека можете да го користите подолго време без да го надополнувате. Сепак, поголем кубен капацитет значи дека ќе треба повеќе бензин за да го напојува и тоа влијае на тоа колку брзо се користи горивото.

Должина на кабел измерени во метри (м)

Ако сте се одлучиле за електричен тример за трева или коса, ќе треба да внимавате на кабелот кога го користите. За поголем дофат и мобилност, одберете подолг кабел. Стандардните кабли кои се портокалови по боја поради подобра воочливост се со должина од 20 и 25 метри.

Тежина Измерена во килограми (кг)

Тримерите за трева и моторните коси бараат носење на раце односно повеќето модели се со појас за носење на телото и во зависност од типот и моделопт. Затоа при одбирање на тримерот бидете сигурни да одберете тример со тежина која можете удобно да ја управувате за време на подолго користење на алатката.

триммер технички карактеристики

Карактеристики

Освен техничките спецификации, побарајте дополнителни функции за да ја направите вашата задача полесна, побрза и поудобна. Проверете ги деталите за производот пред да го купите.

Типови на рачки

Постојат неколку типови на рачки достапни за да ви помогнат да ви биде поудобно кога ќе ги користите алатите. Тие вклучуваат различни форми, како што се јамка и “D” и се карактеризираат со мек-ракохват, ергономски дизајн и прилагодлива должина. Овој продолжен квалитет кој се наоѓа на телескопските рачки ви овозможува да ја прилагодите висината на тримерот во ваша висина, што сигурно ќе е во положба што е удобна за вас. И за лесно ракување во која било положба, размислете за тример со секундарна рачка за дополнителна стабилност.
Најмоќните и најтешките мотори имаат двојни рачки за полесно и поудобно маневрирање со намалување на притисокот на грбот.

Ремени

Поголемите и потешки модели можат да дојдат со лента за на рамо или ремени. Ова го олеснува држењето и движењето со машината без да добиете болка во грбот и умор на рацете.

Заштитник за растенијата

Заштитник за растенија е квадрат или криво парче тенок метал прикачен на предната страна на тримерчето или моторната коса. Тоа гарантира дека вашите растенија нема да се оштетат додека работите со задржување на растенијата од line или сечилото. Исто така го држи сечилото подалеку од тешки пречки како ѕидови и огради. Изберете тример за трева или моторна коса со заштитник за растенијата ако имате градина со многу засадени ќошиња и грмушки.

Заштитна опрема

Важно е да носите заштитни очила, ракавици и цврсти чевли кога ракувате со тример за трева или со моторна коса. Тие ве заштитуваат од мали парчиња од стебла, гранки од грмушки или камења, кои може да ги исфрли тримерот кога се коси.

Додатоци за електрични тримери и коси за трева

Ако барате поголема мобилност за маневрирање со вашиот електричен тример, земете продолжен кабел или моталица за кабли, за да можете да ја зголемите мобилноста односно далечината во вашата градина.

Додатоци за Акумулаторски или (батериски тримери)

Ако сакате да работите без несакани паузи додека батеријата се полни, земете дополнителна батерија. Ова значи дека секогаш ќе имате резерва за веднаш да ја промените испразнетата.

Додатоци за тримери и моторни коси на бензин

Постојат неколку основни додатоци за вашиот тример или моторна коса на бензин. Тие вклучуваат производи за мешање на горивото за двотактни мотори како што се канистри.

Резервни делови и замена

По некое време, на сите алатки им треба малку одржување. Ние нудиме широк спектар резервни делови за светски позната марка STIHL за да ви помогнеме да го задржите вашиот тример или моторна коса во врвна форма.

 

besplatna dostava

Телефон за нарачки и информации: 076/311-600 031/452-595

Електрични Тримери

Моторни Тримери